Istoricul localităţii

Istoria satelor Budești și Sârbi, care formează în prezent comuna Budești, se pierde în negura vremurilor, la fel ca a altor localități maramureșene, cu toate că atestarea documentară apare după anul 1300.

Atestarea documentară a satului Budești apare în documente astfel:
"la 14 mai 1361 regele Ludovic al Ungariei dăruiește lui Bud, Șandor, Oprisa, Ioan, Dragomir și Bazla, fiii lui Locovoi, români din Maramureș, pentru mesele și serviciile credincioase aduse pentru rege și țară, ținutul care se întinde de o parte și de alta a râului Coăau, de la Budești până la Berbești". Astfel, numele localitații vine de la Bud, fiul cneazului Locovoi, menționat primul dintre cei șase frați, în documentul din 14 mai 1361; sub aceeași denumire, localitatea este menționată la data: 16 decembrie 1405; în documentele maghiare localitatea apare sub denumirea de "Budfalva".

Data întemeierii acestei așezări este mult mai veche, fiind posibil ca aici să fi fost o așezare dacică asemănătoare cu cele de la Sărăsău, Oncești sau Călinești, deoarece Constantin C. Giurgescu și Dinu C. Giurgescu o apreciază ca fiind o așezare preistorică. De asemenea, în sprijinul acestei afirmații vine și faptul că în secolul al XVI - lea, locuitorii din Budești practicau obiceiuri dacice într-un templu dacic.

Comuna Budești este cunoscută prin specificul zonei, prin păstrarea tradițiilor și a obiceiurilor străvechi, a meșteșugurilor, prin existența Muzeului școlar care deține spre prezentare numeroase piese vechi, prin existența unei Biserici de lemn monument UNESCO în care sunt expuse zalele și coiful lui Pintea Viteazul și a altor trei Biserici de lemn, monumente istorice de categoria A, prin Festivalul folcloric "Nu vă uitați că-s micuț" și prin prestațiile Ansamblurilor folclorice de copii.

Înapoi


Chestionar

Ce parere ai despre noul site?

Foarte bun

Bun

Necesită îmbunătățiri

Prost

Foarte prost

Votează