Tradiție și turism

Comuna Budești și satul Sârbi, sat aparținător comunei, are un potențial ridicat în ceea ce privește turismul, prin păstrarea vie a datinilor și obiceiurilor străbune, specifice diferitelor evenimente sau sărbători: botejunea, nunta, petrecania, colindul (în acest sens fiind organizat un concert anual cu ocazia sărbătorilor "Crăciunului"), "steaua", "capra", "plugușorul", udatul (cu ocazia zilei de Sânjeorz - 23 aprilie), "vin pețitorii" (cu ocazia Anului Nou, când feciorii din sat confecționează manechini din paie îmbrăcați divers, pe care îi așează în toiul nopții în copacii înalți de pe marginea drumului), "furatul porților" (feciorii fură porțile fetelor aflate la vârsta măritișului și le ascund, pentru ca apoi, acestea să le caute), stana (un spectacol câmpenesc de primăvară, foarte frumos și apreciat atât de localnici, cât și de vizitatori), etc.

Nunta din Budești este un frumos "spectacol artistic", mirii și nuntașii fiind îmbrăcați în portul popular specific zonei, existând și manifestări specifice: "iertăciunile" luate de la părinți înainte de a ieși din casă, împrăștierea grâului peste miri de către drușcă, cu multe urări specifice momentului, însoțirea mirilor de către stegari, "strigătura găinii", etc. La nuntă, ca și în oricare altă zi, de altfel, se pregătesc și se servesc bucate tradiționale, preparate din produse naturale, pe baza unor rețete strămoșești. Acestea se servesc alături de băutura naturală cunoscută în țară și chiar în străinătate, " horinca". Iar pe langă apa curată din izvoare de munte este și apa carbogazoasă, care se află la poalele munților Gutăi, cu numele de "borcut".

Comuna are copii iubitori ai muzicii și dansului popular, organizați în două Ansambluri: "Florile Cosăului" din comuna Budești și " Cosăul" din satul Sârbi, îndrumați de către localnici și ei iubitori de folclor și tradiție și acompaniați de instrumentiști: ceteraș, zonguraș, dobaș. Acestea își desfășoară programul atât în cadrul Festivalurilor organizate pe raza comunei, respectiv Festivalul " Nu vă uitați că-s micuț" din comuna Budești (cu ocazia sărbătorii "Rusaliilor") și "Joc la Șură" din sat Sârbi (în ziua a treia a sărbătorii de Paște), cât și la alte festivaluri din alte localități, unde sunt întotdeauna învitate.

Alături de datini și obiceiuri, comuna Budești se mândrește prin existența porților de lemn sculptate în mod tradițional, a gardurilor de nuiele, a caselor bătrânești cu tindă și acoperite cu draniță, case care încă răzbesc printre cele construite în stil actual, modern, a trăiniciei îndeletnicirilor străbune: țesutul, torsul lănii, confecționarea clopurilor de nuiele, etc.

 

Există un traseu turistic de la gura minei "Ruginoasa" și până la Mănăstirea "Sfinții Constantin și Elena", care oferă minunate peisaje relaxante, de neuitat, cum de altfel întâlnești pe parcursul întregului teritoriu al comunei Budești și satului Sârbi.


Ca o încununare a tuturor celor amintite, comuna Budești deține și întreține, spre a arăta lumii, patru Biserici de lemn, remarcabile prin arhitectură, vechime și evenimente, Biserici monument istoric, vizitate frecvent de turiști români și străini. Dintre acestea, o Biserică este monument UNESCO. Acestora li se alătură "Mănăstirea Sfinții Constantin și Elena".

Înapoi


Chestionar

Ce parere ai despre noul site?

Foarte bun

Bun

Necesită îmbunătățiri

Prost

Foarte prost

Votează